Hemen çıkma oranı websitem için nasıl düşürebilirim?

Hemen çıkma oranı ile sitenizin durumunu anlayabilir daha doğru adımlar atarak sitenizi daha iyi sıralamalara taşıyabilirsiniz.

Yeni bir websitesi yaptınız, içeriklerinizi ürettiniz ve Google Anaytics’e de bağladınız. İnsanların sitenize girip içeriklerinizi ne oranda okuyup, okumadığınızı veya diğer yazılarınıza bakıp bakmadığını merak ediyorsunuz. Bunun için Google Analytics’in arama kısmına “hemen çıkma oranı” yazmanız yeterli. Hemen çıkma oranı (bounce rate) ne kadar düşükse yazılarınız ve siteniz o kadar iyi seviyede demektir. Bu da sizin Google arama motorlarında daha da iyi sıralarda olmanızı sağlar. Google’ın sitenize daha çok güvendiği anlamına da gelir.

Hemen çıkma oranını nasıl düşürebilirim
Hemen çıkma oranını nasıl düşürebilirim

Hemen çıkma oranı nasıl hesaplanır?

Sitenizdeki hemen çıkma oranını düşürmek istiyorsanız eğer ilk olarak bu mekanizmanın nasıl çalıştığını, nasıl hesaplandığını anlamanız gerekiyor.

Hemen Çıkma Oranı = (Bir sayfa gösteriminden sonra açılan sonraki sayfa sayısı/ Toplam Ziyaret Sayısı) ×100

şeklinde hesaplanır. Bu demek oluyor ki sayfa görüntülemelerinizin yüksek olması hemen çıkma oranını azaltmaktadır.

Hemen çıkma oranının hesaplanmasındaki mantığı birkaç örnekle anlatayım. Örneğin sizler websiteniz de bir içerik yazdıktan sonra bu içeriği sosyal medya kanalarınızda link vererek paylaştınız. Sosyal medyadan link aracılığıyla gelen kişilerin çoğunluğu sadece o sayfada kaldı başka sayfaya gitmedi. Bu hemen çıkma oranınızın yüksek olmasına sebep olacaktır. Aynısı Google aramaları sonucunda istediği aramayı bulup sadece o sayfadan sonra çıkan kullanıcılarda olabilir. Fakat bu oran sitenizin kötü olduğunu göstermez. Çünkü aramayı yapan kişi aslında bir nevi aradığını buldu ve sitede gezinmek yerine çıkmayı tercih etti.

Hemen çıkma oranını nasıl düşürürüm?

Hal böyleyken hemen çıkma oranını azaltmak için çeşitli yöntemler geliştirmekte fayda var gibi;

  1. Sitenizin hızlı olup olmadığını kontrol edin. Bu kullanıcıların yavaş hareket eden bir şey karşısında beklemek yerine çekip gitmesi durumunu oluşturur. Bunun için WordPress ekranında Google site kit eklentisiyle veya PageSpeed Insights sitesini kullanabilirsiniz. Site yükleme hızınız maximum 3 saniye ise o zaman kullanıcı açısından iyisinizdir.
  2. Kaliteli, kullanıcıya istediğini veren, okumaya değer içerikler üretin. Sitenize ilk defa giren bir kullanıcı bir yazınızdan aldığı fayda ile diğer yazılarınızı da incelemek isteyecektir.
  3. Yazıyı daha fazla uzatmak yerine dahili ve harici backlinkler yapın. Kullanıcı gözü ile taradığı yazının uzunluğundan dolayı okumak istemeyebilir. Fakat cümle içinde bilinmesi gereken kelimeler varsa bunları link vererek yazınızı çok uzun ve sıkıcı olmaktan kurtarırsınız. Özellikle bahsettiğiniz kelime ile ilgili yazınız varsa site içi link vererek daha uzun süre tutmuş olursunuz. Link verirken ayrı sayfada açılan link vermeyi unutmayın yani target =_blank olanı seçin. Bu sitenizin açık kalmasını sağlar ve sitenize tekrar geri dönme ihtimalini arttırır.
  4. 404 sayfalarınızı kontrol edin. Çok fazla 404 hata sayfası ziyareti kullanıcıların hemen siteden çıkmasına sebep oluyor. Bu da aramalarda Google’ın sitenizi arka sıralamalara atması demektir. Bunun için sitenizde etiketleri kontrol etmenizi ve karşılığında kullanıldığı yazı yoksa o etiketi silmenizi tavsiye ediyorum. Aynısını kategorilerde de yapın.
  5. Sitenizde kullanıcı okumasını bitirdikten sonra altta ilgili veya alakalı diğer yazıları da göstererek okuyucunun sitede dolaşmasını sağlayın.
  6. Kullanıcı tarafından mobil veya masaüstü tasarımlarınız güzel görünmüyor olabilir. A/B testleri ile bunu öğrenebilirsiniz.
  7. Eğer siteniz reklam alıyorsa ve bu reklamlar okuyucunun canını sıkıyorsa kullanıcı hemen çıkış yapabilir. Bunun için Google adsense den reklamlarınızın nasıl görünmesi gerektiğini ayarlayabilirsiniz.
  8. Aşırı link vermeyin. Üçüncü maddedeki yazımızı dikkatli bir şekilde uygulamanızda fayda var. Çünkü okuyucu yazınızdan harici backlink verdiğiniz siteye gidip geri gelmezse bu hemen çıkma oranını daha da artırır.
  9. Sitenizin güven veren ve kullanıcı deneyimi açısından iyi olmasını sağlayın. Bunun için size güven veren siteleri inceleyin ona göre uyarlayın. Gizlilik, hakkında ve iletişim sayfalarını ekleyin.
  10. Bu maddelerin dışında sunucunuz ile hitap ettiğiniz kitleniz aynı ülke olmasına dikkat edin. Her zaman diyoruz ve önemsiyoruz ya arama motorlarında ön sıraya çıkalım falan filan. Fakat şu daha da önemli yazılarımızı insanlar için yazmalıyız onlarda eğer beğenirlerse seo ile üst sıralara çıkarız zaten.

Bounce rate ortalama kaç olmalı?

Expotekno.com sitesinin bounce rate oranı dikkat etmediğim bir dönemde %70 di. Sonra birkaç hafta üzerine düşmem ile %43 olmuştu. Şu anda da günlük olarak bazı günler tabi Google analytics den bir önceki günün hemen çıkma oranına bakıyorum.

Yaptığım gözlemler sonucunda sitenizde eğer video içerikleri tabi kaliteli videolar bulunuyorsa bu tarz içerikler kullanıcıyı daha fazla sitede gezdiriyor. Kullanıcı hemen çıkma oranını bu videolu içeriklerin etkisiyle daha da düşürüyor. Bunun kaynağı insanların okumaktan daha çok hem dinleyerek hemde görsel şekilde bilgilenmeye bakış açılarının olumlu olduğundan kaynaklanması.

Ortalama forum sitelerinde hemen çıkma oranı %80 civarı’dır. Kurumsal sitelerde ise %40 gibi. Alışveriş sitelerinde %25-35 arası. Blog siteleri %60 ve içerik üreten sitelerde ise yüzde ellidir. Bunlar tahmini rakamlardır daha iyisini ya da kötüsünü yapan siteler de olabilir.

Sonuç olarak;

Web sitenizin performansını ölçerken Google algoritmalarını ve diğer birçok metriği değerlendirilmesi doğrudur. Hemen çıkma oranı tek başına içeriklerinizin kalitesiz olduğunu göstermez. Sitenize gelen kişinin aradığını bulup, bulamamasıyla ve sitede gezip, gezmemesiyle ilişkilidir. Bu konuda da kullanıcıyı sitede gezdirmek için daha farklı stratejiler  geliştirip, doğru şekilde sunmalısınız. Kullanıcının ne kadar fazla zaman ve etkileşim geçirmesi o kadar yazımızın Google da görünür olmasını sağlayacaktır.

Sağlıcakla Kalın.


ExpoTekno sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

English Translate »

ExpoTekno sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin