Günlük hayatta herkesin en az bir kere duyduğu ve yüzeysel olarak bilgi sahibi olduğu bir konu olan çakralar. Çakralar, bedenimizdeki enerjinin gizemli kapılarıdır; dengede olduklarında yaşamımıza huzur, güç ve uyum getirildiğine inanılır. Bu vücudumuzdaki enerji merkezlerini keşfetmek, içsel dünyamızla derin bir bağ kurmanın anahtarı olabilir. Daha ayrıntılı ve araştırmalarımız sonunda edindiğimiz bilgileri okumak için devam edin.
İçindekiler
- Çakra Nedir ve Kısa Tarihi?
- Vücudumuzdaki Çakralar ve Anlamları?
- Kök Çakra
- Swadhistana Çakra
- Göbek Çakrası
- Kalp Çakrası
- Boğaz Çakrası
- Alın Çakrası
- Taç Çakra
- Kur’an da Çakraların yeri var mıdır?

Çakra Nedir ve Kısa Tarihi?
Çakra kelimesinin dönüş ve tekerlek anlamına gelmektedir. Asya kültürlerinde ve Hindu geleneklerinde insan vücudunda bulunan enerji merkezlerinin dönmesi durumuna denilir. İnsan vücudunun metafiziksel olarak enerjinin bağlantı noktasının bu çakralar ile sağlandığı düşünülür. Hint felsefesine göre bir insanın kafasında pozitif bir akım varken, kuyruksokumunda negatif bir akım bulunur. Bu pozitif ve negatif iki kutup arasındaki elekrik güce Yaşam denilir. Nefes egzersizleri (Pranayama), meditasyon ve yoga duruşları (asanalar) yaparak negatif akım ile pozitif akımı birleştirmeyi hedefleyerek çakraların açılmasını amaçlarlar. Fakat şöyle bir durum da vardır ki, kötü koşullarda ve yanlış yapılması durumunda tehlikeli olabilir, kişinin ruhsal dengesi bozulabilir.
Vücudumuzdaki Çakralar ve Anlamları?
İnsan da 7 tane Ana Çakra Merkezi bulunmaktadır. Aşağıdan yukarıya doğru sırasıyla,
- Kök Çakrası (Muladhara Çakra) : Kuyruksokumunda, üreme organları ve makat arasında bulunan çakradır. Cinsel organlar, kan, kemik, hücreler, böbreküstü bezleri(adrenalin) etkilenir. Rengi kırmızı sembolü dört taç yapraklı çakradır. Oğlak ve Kova bu çakranın burcudur.
- Swadhistana Çakra : Göbeğin alt kısmındadır. Karaciğer, dalak, bağırsaklar, böbrekler, mesane, kan ve cinsel salgı bezleri etkilenir. Turuncu rengindedir ve sembolü altı taç yapraklı çakradır. Yay ve Balık bu çakranın burcudur.
- Göbek Çakrası (Manipura Çakra) : Göbeğin iki parmak üstünde bulunan çakradır, Dalak, karaciğer, safra kesesi, sinir sistemi, Pankreas etkilenir. Bu çakranın rengi sarı sembolü on taç yapraklı çakradır. Burçları ise Koç ve Akreptir.
- Kalp Çakrası (Anahata Çakra) :Gövdenin ortasında bulunan çakradır. Kalp, ciğerler, kan dolaşımı ve Timüs bezi etkilenir. Bu çakranın rengi yeşil, sembölü on iki yapraklı çakra ve burçları ise Boğa ve Terazi dir.
- Boğaz Çakrası (Vishouddha Çakra) : Boğazın ortasındadır. Ense, boğaz, Tiroid ve paratiroid bezleri etkilenir. Rengi mavi ve sembolü on altı taç yapraklu çakradır. Burçları ise İkizler ve Başaktır.
- Alın Çakrası (Ajna Çakra) : Alnın gerisinde, iki kaşın ortasında, burun kökünde bulunan çakradır. Gözleri, beyni ve hipofiz bezini etkiler. İndigo rengindir ve sembolü iki taç yapraklı çakradır. Burçları ise Balık ve Aslan.
- Taç Çakrası (Sahasrara Çakra) : Kafatasının en üst noktasında bulunan çakradır. Beyin , sinir sistemi, Epifiz bezini etkiler. Rengi Mor, sembolü bin taç yapraklı çakradır.
Kur’an da Çakraların yeri var mıdır?
Kur’an’da çakra kelimesi geçmez. Ancak insanın manevi enerjisi, nur (ışık) ve ruhani temizlik gibi kavramlar dolaylı olarak benzer fikirleri çağrıştırdığı düşünülmektedir. Bu tür kavramları İslami çerçevede değerlendirmek isteyenler, daha çok tasavvufi eserlere yönelmektedirler. Aşağıdaki ayetler de nur(ışık) ile ilgili ve bu ayetler direkt çakra ile değil insanların durumlarından bahsedildiği düşünülmektedir.
“Allah, göklerin ve yerin nurudur…” (Nur Suresi, 24:35)
Bu ayetteki “nur” (ışık) kavramı, bazı yorumculara göre insanın manevi enerjisiyle ilişkilendirilebilir.
“Onların simalarından nuru tanırsın…” (Hadid Suresi, 57:12)
Bu ayet, müminlerin yüzlerindeki manevi bir parlaklıktan bahseder ki, bu aura benzeri bir durum olarak yorumlanabilir.
“Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona ne vesveseler vereceğini biliriz. Biz ona şah damarından daha yakınız.” (Kaf Suresi, 50:16)
Bu ayetteki “şah damarından daha yakın” ifadesi, bazı yorumlarda insanın enerji merkezleriyle (çakralar gibi) bağlantılı olarak ele alınmıştır.
“Temizlenen ve Rabbinin adını anıp namaz kılan kimse mutlaka kurtuluşa erer.” (A’la Suresi, 87:14-15)
Bu ayetteki “temizlenme” hem fiziksel hem de ruhani bir arınmayı ifade eder ki, çakra sistemindeki dengelemeye benzetilebilir.
İslam’da çakra kelimesinden direkt bahsedilmez. Fakat Kalp temizliği ve zikir ile Ruhani enerjiden bahsedilir. Nefis terbiyesi insanın iç dengesini sağlamaya yöneliktir. Bu konuda daha detaylı bir araştırma yapmak isterseniz, İbn Arabi’nin “Füsus’ül-Hikem” veya İmam Gazali’nin kalp temizliğiyle ilgili eserleri inceleyebilirsiniz.
ExpoTekno sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.